Mlinar | Povijest
1903.
1950.
1988.
1990.
2011.
2019.
2020.

1903.

U starom kraljevskom gradu Križevcima 1903. godine utemeljena je tvrtka “Prvi križevački paromlin i paropila Hinko Švarc i sinovi”. Tako je započeo razvoj mlinarstva na ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske. Kasnijim razvojem paromlina te obnovom istog nakon požara, odnosno stalnom modernizacijom i tehnološko-tehničkim usavršavanjem, pravni prednici Mlinara d.d. i sam Mlinar d.d. bili su nositelji razvoja križevačkog kraja, naročito od 1953. do danas.

1950.

Od 1953. poduzeće je djelovalo u sklopu Žitnoga fonda (poduzeće za promet i preradbu žitarica), a djelatnost je obavljalo u nacionaliziranom mlinu koji je mogao samljeti 20 t žitarica na dan. Iduće je godine mlin moderniziran i elektrificiran, pa mu je i povećan kapacitet. Od 1958. poduzeće je djelovalo pod nazivom Mlinar, mlinsko poduzeće.

1988.

Mlinar zapošljava čak 245 radnika i ostvaruje proizvodnju 14.330 t, odnosno 55 vrsta proizvoda. Zagreb ujedno dobiva najsuvremenije koncipiranu i opremljenu pekaru po tehničkoj opremljenosti i po tehnološkim postupcima. Nabavom mijesilice s dvije brzine postignut je intenzivan zamjes, veće iskorištenje brašna te je smanjen potreban radni prostor i ubrzana je priprema tijesta. Oslobođeni prostor iskorišten je za uvođenje novih peći i komora za dizanje tijesta, što je dovelo do povećanja kapaciteta za oko 80%.

1990.

Već poznata Mlinarova maskota Mlinarko i dalje osvaja tržište te postaje junak na ambalažama Mlinarovih proizvoda te jedan od omiljenih likova reklamnih spotova. Autor Mlinarka, Milan Blažeković, doajen je hrvatskog crtanog filma, animator i redatelj animiranih filmova te najistaknutiji hrvatski diznijevac potekao iz Zagrebačke škole crtanog filma. “Iz Mlinareva mlina sva su jela fina” naziv je legendarnog reklamnog spota u kojem se pojavljuje simpatični Mlinarko.

2011.

U Zagrebu je 2011. izgrađen novi proizvodni pogon, najveći pekarski proizvodni i distributivni centar u ovome dijelu Europe, a 2014. u Osijeku najsuvremenija tvornica za proizvodnju bureka i pizza u ovome dijelu Europe (kapacitet 100 milijuna bureka i 40 milijuna pizza na godinu). Osim pogona u Zagrebu i Osijeku, Mlinar je akvizirao i proizvodne pogone u Poreču i Šibeniku. Porečki pogon postao je dio Mlinarove obitelji 2009. godine, nakon čega su krenuli u proces modernizacije proizvodnje i širenja asortimana. Šibenik, s druge strane, pridružio se Mlinaru 2017. godine, nakon što je tvrtka preuzela lokalnog proizvođača peciva.

2019.

U ljeto 2019. godine, Fond MidEuropa Partners, ugledni investicijski fond sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, odlučio se na jedno od svojih najznačajnijih ulaganja u srednjoj i istočnoj Europi - stjecanje većinskog udjela u Mlinaru.

2020.

U sljedećoj godini, 2020., Fond je nastavio svoj uspješan put širenja portfelja ulaganja i udruživanja s vrhunskim brendovima, ovaj put u Beogradu. Kao rezultat toga, ugledni pekarski lanac Hleb & Kifle pridružen je fondu i na taj je način značajno unaprijedio svoje poslovanje i poziciju na tržištu.